Jon Esperset tror att kampanjen blir en ögonöppnare för folk, men inte att det framställer Harrys i bättre dager än andra krogar. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
JÖNKÖPING

Spritfri bar på Harrys i helgen

Jon Esperset: ”500 onyktra förare i timmen - det är skrämmande”
1:40 min

I helgen möts den som ska gå på Harrys i Jönköping av en krockskadad bil och en alkoholfri bar. Syftet är att uppmärksamma folk på vad som kan hända om man kör med alkohol i blodet.

– Det mest skrämmande är väl att över 12000 kör bil onyktra varje dag i Sverige, säger Jon Esperset som driver utestället Harrys i Jönköping. 

Tillsammans med öltillverkaren Carlsberg så har restaurangkedjan Harrys för andra året startat upp kampanjen som ska få folk att tänka både en och två gånger innan de sätter sig bakom ratten dagen efter en utekväll. En krockskadad bil utanför krogentrén ska ge en tankeställare, och en alkoholfri bar inne i restaurangen ska göra fler uppmärksamma på att det finns alkoholfria alternativ.

– Folk får se hur en olycka ser ut på nära håll, det kommer ge folk en insikt, säger Jon Esperset.

Jon Esperset tror att attityden mot alkoholfria alternativ är mer öppen idag än tidigare, och att fler blir medvetna om att möjligheten att dricka alkoholfritt på krogen finns. Men han säger att han inte tror att kampanjen får Harrys att framstå i bättre dager än konkurrenterna:

– Nej det tror jag inte, det är inte därför jag gör det. Det är inte det som är syftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".