Eksjö garnison. Arkivbild, foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Eksjö

Facket varnar för skrotning av försvarscentrum

Göran Cornander: ”Hoppas vi får bli kvar”
0:45 min

De fackliga organisationerna varnar nu för att Swedec, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum i Eksjö, riskerar att tappa kompetens om det läggs ned.

Swedec, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum i Eksjö, riskerar att tappa kompetens och samarbete med internationella humanitära organisationer som kyrkan och Röda korset.

Det är vad de fackliga organisationerna menar i ett brev till politikerna för att få deras stöd för att stoppa ÖB:s förslag om att Swedec ska skrotas som en egen enhet. ÖB vill minska personalen och att Swedec blir en del av Ing 2.

- Vi förväntar oss, och vi har redan fått svar, att de vissa politiker kommer att lämna in motioner. Och vi vet att det på gång att fösvarsutskottet ska komma hit och träffa oss. Så nu börjar det rulla på, säger en av brevskrivarna, Göran Cornander från Officersföreningen i Eksjö.

Han tror att protesterna kommer att ge effekt.

- ÖB har ju lämnat sitt förslag till politikerna och nu ska vi upplysa dem. Sen får vi se, det är deras val. Vill de att vi ska minska den internationella kontaktverksamheten, ja då kommer de väl inordna sig i i det militära, men vill de att vi ska hålla den kontakten så hoppas jag att vi får bli kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".