1 av 9
Här ska skådespelet ta plats! Om en vecka blir Fröreda Storegård till en enda stor teater. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
2 av 9
En del av skådespelarna ses här öva flitigt inför premiären. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
3 av 9
Anton Hultgren, Melinda Kant, Hilbert Björkdahl och regissör Jakob S Jonsson går igenom en scen från skådespelet. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
4 av 9
Yvonne Larsson ska spela älva i teatern och här visar hon upp sin utklädsel. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
5 av 9
Yvonne Larsson visar upp delar av ensemblens kostymer. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
6 av 9
Sång och dans är en del av skådespelet. Här övar Ingali Björkdahl, Annie Dahlberg, Sieglinde Friedh, Melinda Kant och Hilbert Björkdahl tillsammans med musikern Anton Hultgren. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
7 av 9
Det svänger enormt när Ingali Björkdahl, Annie Dahlberg, Sieglinde Friedh, Melinda Kant och Hilbert Björkdahl tar ut stegen. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
8 av 9
Sieglinde Fridh visar upp sina jongleringskonster. Foto: Eddie Windborg/ Sveriges Radio.
9 av 9
Kungsbron innan den rasade 1932. Foto: Privat.
Lasso

Hela byn jonglerar i jubileumsföreställning

Hela byn lär sig jonglera inför brojubileum
5:22 min

Tänk att lära en hel by att jonglera, för att den sen ska kunna vara med i en jubileumsföreställning som handlar om en gammal bro. Det är vad som håller på att ske i Kvillsfors just nu.

Samhällsföreningarna i Kvillsfors och Järnforsen har tillsammans med ett 20-tal andra föreningar och organisationer gått samman och bildat föreningen Kungsbrons vänner, som arrangerar och har sökt bland annat kommun- och EU-bidrag till ett jubileum där man firar att det nu är 400 år sedan Kungsbron för första gången omnämns i en skriftlig urkund.

Nästa helg kommer ett stort antal aktiviteter anordnas vid Fröreda Storegård och projektansvarige Rune Solid förklarar varför bron uppmärksammas på detta sätt:

- Det är ju dess storlek som inte finns någon annanstans i Sverige. Och sen har du dess historia som jag tycker är fantastisk. Bron är i sig en symbol för gemenskap och här vill vi alla just finna den här gemenskapen i bygden.

Kungsbron som ligger mellan Kvillsfors och Järnforsen, var en från början 75 meter lång stenbro med 14 valv. Bron rasade delvis i början av 30-talet och har inte byggts upp sedan dess. Ändå uppmärksammas bron nu med en rad evenemang nästa helg där en teater om bron kommer spelas.

Hela skådespelarensemblen har alltså lärt sig jonglera.

- Det känns jättespännande, vi har lärt oss jättemycket nytt säger 73-åriga Siglinde Friedh som också ska utföra akrobatiska konster.

- Jag ska klättra upp på axlarna på en person från det historiska spelet ochs en ska jag stå på hans ben när han reser sig, och där gör jag en kärleksförklaring.

Förutom teater kommer det även finnas guidad tur vid Kungsbron, en historisk marknad, ekumenisk gudstjänst och olika barnaktiviteter. Och nu ska alla komma, önskar Rune Solid.

- Vi förväntar oss man ur huse. Jag hoppas verkligen att det blir så, att platsen här fylls av positiva, glada, härliga människor som vill uppleva den här historiska teatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".