Ko på bete. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Jönköpings län

Bönder krävs på pengar

Peter Borring LRF: ”Jag är jättefrustrerad över att det är så här”
1:21 min

Varje år kräver Jordbruksverket tillbaka pengar från lantbrukare för att man felaktigt betalat ut gårdsstöd. Var tionde får betala tillbaka.

Jordbruksverket kräver årligen igen felaktigt utbetalda gårdsstöd som betalats ut till lantbrukare i Sverige. En av 10 brukar få betala tillbaka pengar. Just nu utreder länsstyrelserna cirka 4900 fall som eventuellt kan ha fått felaktiga utbetalningar och av dessa är det cirka 500 lantbrukare som berörs i Östergötlands län. Peter Borring som är i LRF i Östergötland är upprörd över att lantbrukare återkräv på pengar.

- Jag är jättefrustrerad över rättsosäkerheten som lantbrukarna hamnar i när man inte kan lita på de siffror som man kommit överens med jordbruksverket är rätt utan man krävs på pengar flera år efteråt, säger han.

Jordbruksverket delade år 2010 ut cirka 6 miljarder i gårdsstöd till lantbrukare i Sverige. Stödet ska vara en hjälp till lantbrukarna så att det ska kunna underhålla och sköta åker- och betesmarker. Lantbrukare kan flera år senare återkrävas på pengar. Birgitta Ek avdelningschef på jordbruksverket berättar varför man kräver tillbaka pengar ibland. Jordbruksverket kallar det för felaktigt utbetalda pengar.

- Det är ju i de fall där arealerna inte stämmer, det kan vara fråga om mätfel, men det vanligaste när det blir sådana här förändringar är när skogen har tagit över betesmarker, att det inte varit ett tillräckligt hårt betestryck på stället eller att man inte röjt undan exempelvis sly eller annan oönskad växtlighet på markerna. Då är området inte berättigat till gårdsstöd, säger Birgitta Ek, Jordbruksverket.

Lantbrukarnas riksförbund är upprörda över att länstyrelserna och jordbruksverket år efter år mäter om redan gårdsstöds-beviljade marker och att lantbrukare därmed krävs på pengar flera år efter att de blivit beviljade stöd.

- Det är sättet som jordbruksverket kommunicerar på som är frustrerande. Att det man kommit överens om tidigare, helt plöstligt inte gäller, säger Peter Borring LRF.

Reporter Annika Selin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".