1 av 3
Elmia i Jönköping är åter inblandade i en polisutredning gällande trolöshet mot huvudman. Arkivbild.
2 av 3
3 av 3
Förundersökningsledare Roger Olsson. Arkivbild, foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
P4 Granskar

Ny polisutredning rörande Elmiachef

Roger Olsson: ”Vi utreder om brott begåtts”
1:35 min

Polisen har på nytt inlett en förundersökning om trolöshet mot huvudman rörande Elmia i Jönköping. Den här gången handlar det om vem som fått betala de jobb som Elmias entreprenörer utfört i en av chefernas hem.

- Det har inkommit en anonym anmälan till polismyndigheten gällande trolöshet mot huvudman. Det handlar då om att anställd vid Elmia skulle ha låtit utföra vissa tjänster privat som företaget skulle ha betalat sen, förundersökningsledare Roger Olsson på ekobrottsgruppen vid polisen i Jönköping.

Just nu håller det på att utredas om något brott har begåtts. Ett förhör har hållits, men vad som kommit fram där vill Roger Olsson inte gå in på.

- Vi är precis i början på förundersökning, så därför uttalar jag mig inte om det.

Det är nu andra gången sedan i våras som polisen inleder en förundersökning med anledning av vad som kommit fram i P4 Jönköpings granskning av det kommunala mässbolaget Elmia. Tidigare har polisen utrett det lastbilslass med virke som en chef lät köra från Elmia, hem till sin sommarstuga. Polisen kom då fram till att värdet på virket var mellan 30 000 och 40 000 kronor, men förundersökningen lades ändå ner eftersom att Elmia inte ansåg att virket var värt något.

Den här gången gäller det en av cheferna på Elmia som låtit mässbolagets entreprenörer utföra arbeten i hans privata bostad. Envisa källor till P4 Jönköping hävdar att arbetena varit omfattande och att Elmia fått stå för kostnaderna. Chefen själv har bara kunnat visa upp en ospecificererad delfaktura på fem arbetstimmar, men har tidigare berättat att han betalat marknadsmässiga priser för jobben som utförts.

Nu utreder alltså polisen hur det egentligen gått till, och Roger Olsson hoppas på en snabb utredning.

- Vi fortsätter att inhämta material och analysera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".