1 av 4
Höga Kusten Flyg flyger med holländska plan. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
2 av 4
3 av 4
Sten Norinder, VD för Jönköping flygplats jobbar för att få folk att ta flyget istället för bilen och tror att det finns passagerare nog för två bolag. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
4 av 4
Niclas Häggström, marknadschef på Höga Kusten Flyg, som gör en första stor utvärdering av Jönköpingssatsningen om någon månad. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
Jönköpings flygplats

Fördubblad flygtrafik på Stockholm

Höga Kusten Flyg: ”Långsiktig satsning”
1:55 min

Idag började ytterligare ett flygbolag trafikera sträckan Jönköping - Stockholm. Det innebär att eventuella passagerare har fler avgångar att välja på nu än på Skyways tid.

-Jag skulle till Jönköping och hade inte så många alternativ tror jag. Jag ska besiktiga en byggnad här så det tar hela dagen, säger Anders Eriksson, som inte är i Jönköping så ofta.
Han var en dem som flög med nya Höga Kusten Flyg på premiärdagen. Han kan mycket gärna tänka sig att ta samma flyglinje igen.

Finns utrymme för båda
Höga Kusten Flyg trafikerar sen tidigare sträckan Örnsköldsvik – Stockholm.
Från och med idag flyger man också mellan Jönköping och Stockholm. Det gör också Jönköpingsbolaget Flyglinjen och flygplatsens VD Sten Norinder, tror på och kommer jobba för, att det kommer finnas passagerare nog så att båda blir kvar.
-Flyglinjen är lokal och är roliga därför. Höga Kusten har större flygplan och är roliga därför. Så det finns fördelar med allihop. Jag ska försöka se till så att bilåkarna tar flyget. Det är min uppgift.

Långsiktig satsning
Totalt åtta avgångar till Stockholm om dagen och åtta till Jönköping. Det är mer än under Skyways tid. Skyways som begärde sig i konkurs så sent som i maj och ställde in alla flygningar.
På frågan om passagerarna kan lita på att Höga Kusten blir kvar, så svarar marknadschef Niclas Häggström:
- Ja det bör de kunna göra, men framtiden får utvisa det. Blir det för lite passagerare ombord då har man ju ingen möjlighet att fortsätta flyga, men tanken är det här ska vara långsiktigt.

Ren slump vilket bolag
På väg från Jönköping till Stockholm denna premiärdag är Martin Hökros och  Per von Schedwin.
- Det är en ren slump. Vi ska upp på jobb till Skellefteå och min kollega bokade resan i torsdags.
- Jag flyger inte ofta, så två flyglinjer betyder inte så mycket för mig, men jag önskar dem lycka till båda två.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".