Arkivbild: Fredrik Persson/Scanpix.
Skog

Sågverken lider - svaga euron plågar

VD: ”Konkurrensen är tuff”
1:40 min

De sågverk i Jönköpings län som exporterar har det tufft just nu. Det är valutasituationen med en stark krona och en svag euro som pressar sågverken.

– Det är svårigheten med kraftiga valutaförändringar som ligger bakom. Det är framförallt då konkurrentländerna i Finland, Österrike och Tyskland som gynnas av den svaga euron, säger PerArne Nordholts, vd för branschorganisationen Såg i Syd i Jönköping.

Svår valutakurs
De svenska sågverken sitter just i den höga kronkursens rävsax, en situation som gör att exportindustrin hämmas. Sverige kan inte som på 1980-talet ta sig ur den här knipan med en devalvering. Sågverken försöker nu hitta marknader där konkurrenterna inom eurovaluta-området inte gynnas av den låga eurokursen.

– Sågverken försöker hitta kunder där de finns, Nordafrika är ett sådant område. Men konkurrensen är tuff på alla ställen. Det finns inga jungfruliga nya marknader.

Sågverk nyss i konkurs
PerArne Nordholts är vd för Såg i Syd som representerar 60 köpsågverk i Götaland. Ett av deras sågverk utanför Katrineholm, Booforssjö AB, gick i förra veckan i konkurs. Den låga eurokursen kan ha bidragit till konkursen. Om valutanackdelen kvarstår under en längre tid måste sågverken sänka timmerpriset - något som i sin tur drabbar skogsägarna.

Sänkta timmerpriser befaras
– Om man inte får ihop ekonomin blir det nödvändigt. Sedan är det så klart ett pedagogiskt dilemma att förklara för skogsägarna att även med sänkta priser så måste man fortsätta att avverka. Även skogsägarna är beroende av att sågverksindustrin finns kvar.

Men sågverken kan väl också rationalisera?

– Det gör man hela tiden, konstaterar PerArne Nordholts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".