Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Ekonomi

Oväntade miljoner till kommunernas kassor

Ekonomichef: ”Finansierar investeringar...”
1:30 min

Det regnar miljoner över Jönköpings län. Sammanlagt får länets kommuner i slutet av året dela på drygt 433 oväntade miljoner kronor.

Det beror på att de kommunanställda varit mindre sjuka än förväntat och att AFA försäkring betalar tillbaks på kommunerna och landstingets premier.

Jönköping är den kommun som får tillbaka mest pengar, 118 miljoner kronor.

– De pengarna kommer i huvudsak gå till att finansiera investeringar. Det är ett välkommet tillskott i kassan, säger Jönköpings ekonomichef Leif Eriksson.

AFA försäkring betalar tillbaka miljonbelopp som engångsbelopp till många kommuner och landsting, det handlar om en återbetalning av premier. Störst återbetalning i Jönköpings län får landstinget, med 120 miljoner kronor och Jönköpings kommun med 118 miljoner kronor.

När kommunerna och landstinget la sina budgetar kände ingen till pengarna så nu står man nu inför det angenäma problemet att fundera på vad de extra miljonerna ska användas till. Leif Eriksson säger att pengarna gör att kommunen nu behöver låna betydligt mindre summor.

– Vi får en bättre självfinansiering, man kan säga att vi behöver låna 100 miljoner mindre än vad vi hade tänkt oss, säger Eriksson.

Men det är inte bara Jönköping som får välkommet tillskott till kassan. Bland kommunerna i länet varierar summan - från drygt 5 miljoner kronor i Aneby till närmare 30 miljoner kronor i Nässjö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".