1 av 2
Johan Gustafsson. Foto från al-Jaziras tv-sändning.
2 av 2
Värnamo

Förhandlingar om kidnappad Värnamobo

"Det pågår förhandlingar om att släppa honom"
1:12 min

Johan Gustafsson, som kidnappades av en al-Qaida-grupp i Mali i fjol, säger i en tv-intervju att han har haft kontakt med svenska ambassaden och att förhandlingar pågår om att släppa honom.

Det är den arabiska tv-kanalen al-Jazira som träffat 37-årige Gustafsson och ytterligare två personer - en britt och en holländare.

I tv-kanalen, som träffat de tre i öknen, vädjar de om att deras regeringar ska förhandla om deras frigivning.

På tv-klippet syns den 37-årige före detta Värnamobon tillsammans med de andra kidnappade männen.

Man hör inte vad han säger själv men en speakerröst säger på engelska att han uppger att han har varit i kontakt med den svenska ambassaden och att det pågår förhandlingar om att släppa honom.

Det var i november som Johan Gustafsson tillfångatogs i Mali. Johan Gustafsson är bosatt i Stockholm, men har tidigare bott i Värnamo och hans föräldrar bor fortfarande kvar i värnamo och det var under en motorcykelsemester som han tillfångatogs.

Tidigare i somras kom det första livstecknet från svensken - en video publicerades på nätet där 37-åringen, omgiven av beväpnade män med automatvapen, själv säger att han är tillfångatagen.

Den videon ska ha spelats in i januari, men publicerades på nätet först för några veckor sedan. Det var det första livstecknet från Johan Gustafsson

Nu har ett tv-team från al-Jazira har träffat honom och de andra i öknen i norra Mali. På klippet säger de kidnappade att de mår bra, och han och de andra tillfångatagna vädjar om att deras regeringar ska förhandla om deras frigivning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".