Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
FORSERUM

"Vi vill att det här ska lösas"

Shejk Mukhtar: ”Vi är glada att politikerna är här”
1:26 min

Somaliska föreningen är lättad över att deras situation i Forserum nu kommit upp i strålkastarljuset. Igår bjöd polisen och Nässjö kommun in till en presskonferens om läget.

Även om inga konkreta beslut om åtgärder togs i och med presskonferensen, var somaliska föreningen i Forserum nöjd med att frågan äntligen har skapat engagemang.

– Vi är mycket glada för att de är här, politikerna och polisen. Att man tar den här saken på allvar. De här människorna kan ju inte gå ut, det är stort, säger Shejk Mukhtar från somaliska föreningen i Jönköping som talar för somalierna i Forserum.

I somaliska föreningens lokaler i Forserum är några män samlade. Vid dörren blir jag ombedd att ta av skorna eftersom lokalen även är en moské. I de stora skyltfönstren som vetter ut mot gatan gapar stora hål efter kastade stenar.

På stolar längst en av väggarna i lokalen sitter fem män. Jag frågar om de kan känna sig tryggare nu. Shejk hjälper mig att tolka, och männen berättar att det är skönt att frågan äntligen tas på allvar.

– De känner sig mer trygga, och glada över att deras ärende kommit upp på politikens bord. Vi vill att allt ska lösas och att barnen ska kunna gå till skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".