Arkivbild från Forserum tidigare i veckan/Sveriges Radio
Nässjö kommun

"Det händer inte bara i Forserum"

Afrosvenskarnas riksförbund: "Ett försök att trivialisera"
1:28 min

Nässjö kommun får nu hård kritik. Anledningen är uttalandet från kommunalrådet Anders Karlsson (C) om att trakasserierna mot somalierna i Forserum inte nödvändigtvis har rasistiska förtecken.

– Att säga att det inte har med rasism att göra är, tycker jag, ett sätt att försöka trivialisera det här, säger Kitimwa Sabuni, talesperson på Afrosvenskarnas Riksförbund.

Han tycker att det är bra att det nu händer något.
– Men det är bara för att folk har larmat och för att det är i medierna.

Det var vid presskonferensen som Nässjö kommun och polisen anordnade i Forserum igår som kommunalrådet Anders Karlsson (C) sa att trakasserierna som varit inte nödvändigtvis hade rasistiska förtecken och att det var ett litet känt gäng som stod bakom dem.

Men Sabuni menar att situationen med trakasserier som varit i Forserum och som nu både polis och kommun försöker få ordning på är en del av en större struktur som är problematisk.
– Det händer inte bara i Forserum utan över hela Sverige, och det är en del av ett sätt som blir allt mer accepterat att tänka om den här befolkningsgruppen.

Kitimwa Sabuni syftar då till exempel på en tidningsartikel från idag som skriver att somalierna kommer från ett kargt och torrt ökensamhälle där det regnar litegrann varje år, men att det i Sverige regnar socialbidrag hela tiden och att de passiviseras och parasiterar.
– Det är det här som driver på den här typen av attacker mot den somaliska gruppen och som gör det legitimt och okej att ge sig på dem och det är det som gör att politiker inte agerar.

Kitimwa Sabuni på Afrosvenskarnas Riksförbund kommer nu åka till Forserum. Han vill då bland annat tala med polis, kommunpolitiker och skola och försäkra sig om att de kommer utföra åtgärder för att förbättra för somalierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".