1 av 2
Föräldern Issa och Sheik Hussein Muhktar har gott hopp om en förbättring för somalierna i Forserum. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 2
Forserum

Somalier om den stora uppmärksamheten

Talespersonen: ”Allt har blivit ändrat”
1:37 min

Det var nästan fler journalister än invånare som syntes i centrala Forserum idag. Orsaken var de senaste dagarnas uppmärksamhet på situationen för somalierna på orten som under en längre tid upplevt både trakasserier och hot.

Den stora uppmärksamheten i media anses bara vara positiv i Forserum.
– De här två sista dagarna har den varit stor, och vi ville att den skulle vara det, när media kommit in i bilden har allting blivit ändrat, säger Sheik Hussein Muhktar från Somaliska föreningen i Jönköping, som är talesperson för somalierna i Forserum.

I morse gick de somaliska barnen till skolan igen efter att ha stannat hemma i två dagar eftersom deras föräldrar inte tyckte att det var tryggt att låta dem gå över torget till skolan. Men när den sedan länge pågående situationen med hot, trakasserier och även misshandel, kommit i ljuset, har en del förändrats.

Igår kväll hölls ett möte med Nässjö kommun och polisen. Även andra invånare i Forserum har börjat engagera sig, bland annat genom en nystartad Facebookgrupp, och imorgon kväll blir det fackeltåg.

Issa, som har fyra barn i upp till elva års ålder, tyckte att det kändes tryggt att skicka barnen till skolan i morse eftersom skolans rektor mötte upp vid torget:
– Det var inga problem, idag var det mycket trygghet för dem i skolan, säger Issa.

Reporter:
Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".