1 av 2
Albin Silverberg och Rickard Bagge från Studentkåren i Jönköping. Foto: Morgonskiftet/Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Marie Nilsson (C), kommunalråd i Jönköping. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

50 sökande på varje studentlägenhet

Studentkåren: ”Man vill ju ha tak över huvudet”
1:46 min

Det är svårt att hitta studentboende i Jönköping. I snitt går det 50 sökande på varje lägenhet. Det visar siffror från Sveriges förenade studentkårer. Nu befarar studentkåren att bostadsbristen kan skrämma iväg studenter från Jönköping.

– Det är helt klart en stressfaktor att inte ha nånstans att bo, säger Albin Silverberg som är ordförande för studentkåren i Jönköping.

Albin Silverberg berättar att han träffat flera studenter som kommit till Jönköping för att börja plugga i höst - trots att de inte hittat boende.
– Vi har ett faddernätverk nu där man kan låna en soffa eller säng, under insparken i alla fall.

Problemet är inte nytt. Och inget som Jönköping är ensamma om. Enligt rapporten från Sveriges Förenade Studentkårer kan bara tre av 30 högskoleorter erbjuda boende till alla inom en månad. I Jönköping kan det ta upp till en termin. Idag finns en samverkansgrupp mellan kommunen, högskolan, hyresvärdar och studenter. Men Albin Silverberg vill se att mer görs.
– Om man vill ha en växande kunskapsregion måste man ju se till att studenterna har någonstans att bo.

Tror du att bristen på lägenheter kan göra att studenter väljer bort Jönköping?
– Ja.

Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) välkomnar ett tätare samarbete. Hon är medveten om situationen men tycker att mycket gjorts. Men hon tror inte - som studentkåren - att bostadsbristen skrämmer bort studenter.
– 2011 påbörjades 350 studentlägenheter som nu steg för steg blir färdiga och det är ett gott tillskott, jag tror också att kvaliteten på utbildningen och hur attraktiv stan är har betydelse när man väljer studieort.

Ann-Marie Nilsson tycker inte studenterna ska vara oroliga.
– Jag hoppas vi gemensamt hittar lösningar som är rimliga och acceptabla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".