En öppenklinik för alla missbrukare. Gunilla Sundqvist jobbar som alkohol- och drogterapeut på Junepolikliniken. Foto: Eddie Windborg/Sveriges Radio.
Jönköping

Färre missbrukare söker hjälp

Gunilla Sandqvist: ”Nedmontering av servicen”
1:49 min

Färre missbrukare har i år sökt sig till öppenvårdsmottagningen Junepolikliniken i Jönköping. Jämfört med förra året förlorar man var femte besökare. En av anledningarna kan vara att det inte längre finns någon läkare på mottagningen.

- Det påverkar för den enskilda individen. Det är blir en slags nedmontering av servicen. Eftersom det här handlar så mycket om skam och skuld så är det svårt att gå till en vårdcentral där man vet att den kompetensen inte finns, säger Gunilla Sundqvist som är alkohol- och drogterapeut på Junepolikliniken.

Junepolikliniken är en så kallad öppenvårdsklinik som tar emot människor med olika typer av missbruk. Omkring 400 personer varje år söker hjälp för någon form av beroende, och av dessa är 25% kvinnor. Men sedan ett år tillbaka har kliniken inte tillgång till läkare som kan ge den medicinska delen av behandlingen. Därför måste besökarna ta hjälp av vårdcentraler.

I år har var femte besökare försvunnit från Junepolikliniken. Och nu vädjar sektionschef Lotta Nordström till missbrukare att de inte ska sluta söka hjälp:

- Det är viktigt att det finns en lättillgänglighet och att människor vågar söka hjälp. Oavsett om man inte vet riktigt vilken hjälp man behöver så finns Junepolikliniken.
- Det viktigaste att veta för människor som har den här problematiken är: sitt inte hemma och stäng inte dörren. Lås inte in dig, utan ta hjälp. Det är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".