1 av 3
Tingsrätten i Jönköping. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
2 av 3
Kammaråklagare Gunnar Brodin. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 3
Jönköping

250 filmer med barnporr

Åklagaren: ”Missbedömning”
1:55 min

För andra gången inom loppet av drygt tre månader stod idag den 42-årige mannen inför rätta misstänkt för grovt barnporrbrott. Detta medan han väntade på plats i fängelset.

Mannen från Jönköpings kommun dömdes, så sent som i maj, till fängelse i två år för sexbrott och barnporrbrott. Under tiden mannen varit fri i väntan på dom, ska han ha begått nya barnporrbrott.

Fel av tingsrätten
Kammaråklagare Gunnar Brodin säger att det är tydligt att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning.
- Jag kan bara konstatera att det var en missbedömning naturligtvis från tingsrättens sida, när man inte ansåg att det fanns risk för återfall. Det är alltid en bedömningsfråga och naturligtvis kan inte ens domstolen veta.

Erkände direkt
Den misstänkte mannen ger ett samlat och fokuserat intryck när han kommer in i rättssalen. Han erkänner utan omsvep att han laddat ner barnporr, men förnekar att han skulle ha spridit den vidare medvetet. Däremot kan han inte svara på varför han laddat ner barnporr.
Historien tar sin början när ett mediaföretag i Jönköping slog larm till polisen. De hade fått in en dator på service från mannen och på datorn hade de hittat filmer med barnporr.

Började ladda ner barnporr igen
Detta var i början av juni, bara en månad efter att mannen dömts till 2 års fängelse för att ha utnyttjat en 14-årig fosterhemsplacerad flicka sexuellt.
Redan då dömdes han också förutom övergreppen för barnpornografibrott.
Tingsrätten tyckte inte att det var skäl att hålla mannen kvar i häkte efter rättegången då och därför släpptes han. Något som alltså skulle visa sig vara ett misstag. För inte långt efter att han lämnat häktet köpte han en ny dator och började ladda ner nya filmer med barn som utsätts för övergrepp.

Timvis med hänsynslösa övergrepp
Det handlar om närmare 250 filmer med sammanlagt 42 timmars speltid. Enligt åklagaren är brottet grovt eftersom vissa av bilderna och filmerna är särskilt hänsynslösa.  
Gunnar Brodin säger att det enda sättet att se till att historien inte upprepar sig ännu en gång är en dom som innebär att den åtalade mannen får hjälp.

Behöver hjälp
- Förhoppningsvis kan det bli en påföljd som gör, att den misstänkte kan få hjälp med sitt beteende. Det är framför allt det som kan påverka att det inte upprepas, säger kammaråklagaren Gunnar Brodin.

Dom meddelas den 31 augusti och tingsrätten beslutade att den misstänkte mannen ska stanna kvar i häktet fram till dess.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".