1 av 2
Jonas Nord, ordförande för den privata förskolan Ur och skur i Mullsjö. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 2
Mullsjö

Bidrag uteblir - förskola hotad

Kritik mot förskolebeslut i Mullsjö
1:52 min

Nu hotas förskolan "Ur och skur" i Mullsjö av nedläggning eftersom det inte blir någon höjd ersättning till de privata förskolorna i kommunen.

Igår beslutade barn- och utbildningsnämnden i Mullsjö att det inte blir någon höjd ersättning till de privata förskolorna i kommunen.
Ett beslut som kommer att bli förödande, säger Jonas Nord, ordförande för den privata förskolan Ur och skur i Mullsjö.
Idag valde han att uppvakta kommunalrådet, moderaten
Henrik Jansson, för att diskutera problemen.

Får lägga ned
– Vi kommer troligen få lägga ner verksamheten. Som det ser ut idag, även med de åtgärder vi har gjort, så räcker det inte, säger Jonas Nord som är ordförande för den privata förskolan Ur och skur i Mullsjö.
Han konstaterar att dagiset tappat 600 000 kr i ersättning gentemot föregående åt hittills.
– Plus att vi har en lönedel som också måste ut. Avtalet är ju inte klart än, men det kommer säkert att bli fyra procent i alla fall. Det blir ytterligare underskott.

Dålig kommunikation
Jonas Nord, som är ordförande för den privata förskolan Ur och skur i Mullsjö, blev ordentligen tagen på sängen idag när han läste i tidningen, att Barn- och utbildningsnämnden igår beslutade, att inte höja ersättningarna till de privata förskolorna i kommunen. Jonas Nord anser även att det varit en dålig kommunikation mellan Barn och utbildningsnämnden och förskolorna. Därför valde han att direkt uppvakta kommunalrådet Henrik Jansson.

Positivt med nytt möte
- Vi har diskuterat ersättningarna och de besluten som har tagits i barn- och utbildningsnämnden. Vi ska ha ett möte igen i nästa vecka för att besluta om vissa ersättningsnivåer.

Istället för en höjd ersättning beslutade politikerna om en omställningsutbetalning till de privata förskolorna på sammanlagt 400 000 kronor för det nya ersättningssystemet.  Det nya systemet innebär att förskolorna får betalt per barn istället för per timmar som barnen är där.  Det slår extra hårt mot just förskolan Ur och skur.  Där har många av de 21 barnen haft många timmar.

Måste ändra sig
Den beslutade förskottsutbetalningen är alltför låg för att täcka förskolans kostnader, menar Jonas Nord, som nu hoppas på att politikerna ändrar sitt beslut:
- Nu vet vi inte här utan nu ska vi ha ett nytt möte. Så får vi se vad det mynnar ut i. Det positiva är att kommunledningen vill lyssna på oss. Det ser vi mycket positivt på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".