Långanässkolan. Arkivfoto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Eksjö

Unga olagligt inlåsta på Långanäs

Det statliga ungdomshemmet Långanäs i Eksjö har i flera fall låst in unga utan att ha laglig rätt till det.

Det är socialstyrelsen som avslöjar dom här bristerna efter att ha gjort en tillsyn på ungdomshemmet som vårdar unga med problem.

Lagen ger rätt att låsa in om personen är berusad eller uppträder våldsamt, så kallad avskiljning, men i journalerna finns inga uppgfiter om det i flera fall och nu kräver socialstyrelsen efter sin kritik att Långanässkolan skärper rutinerna och följer lagen och bara låser in i yttersta nödfall.

Långanässkolan får nu två månader på sig att visa vad man gjort för att komma tillrätta med bristerna.

Personal på skolan uppger vid besöket att man hela tiden har en diskussion om när avskiljningar ska göra och inte och antalet har också minskat. Om en av de intagna blir inlåsta två gånger på en dag samlas personalen i krismöte för att lösa situationen, uppger ansvariga vid skolan till socialstyrelsen.

I intervjuerna med de intagna finns också kritik mot behandling och personal som nu Långanässkolan måste var uppmärksam på, skriver socialstyrelsen i sin granskningsrapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".