Kor och ljuslyktor är ingen bra kombination. Arkivfoto: Hasse Holmberg / Scanpix
minnesstunden för stefan liv

Ljuslyktorna hot mot korna

"Djuren kanske måste avlivas"
0:41 min

Dom tusentals ljuslyktor som väntas skickas upp på årsdagen av Stefan Livs bortgång kan i värsta fall leda till att bönder tvingas avliva kor.

När Jönköpingsborna den 7 september håller en minnesstund på årsdagen av hockeymålvakten Stefan Livs bortgång kommer tusentals ljuslyktor att skickas upp i luften. I flera av lyktorna finns det ståltråd som kan skada djur som äter upp det. Särskilt känsliga är kor som kan få en sjukdom som heter vasst om de får metallen i sig.

- Då måste man avliva djuret, säger Anders Råsberg på LRF.

Beroende på hur vindarna är, vet ingen i dag var lyktorna tar även. Nu befarar bönder att den stora mängden lyktor ska ställa till problem för djuren och LRF har fått samtal från oroliga medlemmar.

- Är det någonting som lantbrukare är rädda för så är det sådant här material. Man kan se lantbrukare ligga på alla fyra och leta efter en märla när dom sätter upp staket för att inte djuren ska få i sig den. Det finns en uppenbar risk.

- Dels kan dom äta upp det när dom betar, men så kan dom även följa med när man skördar vallar där dom finns och så hakas dom till småbitar och så får dom i sig det den vägen.

När lyktorna om knappt två veckor ska flyga iväg uppmanar Anders Råsberg därför deltagarna att använda rätt lyktor.

- Använd dom som har ett nedbrytbart material. Jag tror ändå att dom allra flesta har ett sådant sinne för djurhälsa så att man inte gör så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".