Tidigare Jönköpingsbon och IF Metall-ordföranden Anders Ferbe tror på tuffa avtalsförhandlingar i år. Arkivfoto: Viktor Mattsson / Sveriges Radio
anders ferbe i jönköping

Metall kräver 700 mer i månaden

¨"Det blir tuffa förhandlingar"
0:56 min

700 kronor högre månadslön, ja det är ett av kraven som IF Metall har när det nu börjar förhandlas om nya avtal. Det beskedet gav tidigare Jönköpingsbon och nya IF Metallordföranden Anders Ferbe när han nyligen besökte Jönköping.

Men förhandlingarna blir tuffa, tror Anders Ferbe.

- Jag tror årets avtalsförhörandling blir tuff och svår på grund av att de rådande omständigheterna runt om i Europa är så komplicerade. Samtidigt har vi ett väldigt starkt läge i Sverige ekonomiskt sett, vilket gör att förutsättningarna för löneökningar inom industrin är hyggliga.

Anders Ferbe tog över som ny ordförande för IF Metall i januari efter Löfvén och har många års erfarenhet av att förhandla fram löner för arbetarna.

Ferbe har sina rötter i Jönköping och han jobbade i många år på Fläkt Woods innan han började jobba fackligt.

Hans gamla jobbarkompisar ska i mars förhoppningsvis alltså kunna få omkring 700 kronor högre månadslön.

- Vårt mål är, och det vet mina jobbarkompisar på Fläkten, att vi ska få mer kvar i plånboken, så kallade reallöneökningar och det har vi lyckats väl med de sista 10-15 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".