1 av 3
Det var svårt att veta vem som var gladast i Värnamo idag. Konstnären Carl Hammoud som fick en halv miljon kronor som stipendium, eller donatorn och konstmecentaten Åke Andrén som skänkt pengarna till Stiftelsen som delar ut stipendiet. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 3
Destroy Restore av Carl Hammoud (2011). Pressbild: Andrénstiftelsen.
3 av 3
Lasso

Största konstpriset i Sverige utdelat

5:58 min

Sveriges största konststipendium i pengar räknat, årets Andrénstipendium på 500 000 kronor, går till Carl Hammoud i Stockholm. Idag besökte han konstmecenaten Åke Andrén i Värnamo.

Förra året bildade bankmannen och Värnamobon  Åke Andrén en stiftelse för att stödja och uppmuntra främst unga lovande svenska konstnärer.  

En halv miljon om året i 40 år
Tanken med stipendiet är att det inte ska gå till erkända och välkända konstnärer, utan unga lovande.
Stipendiet delas ut för första gången i år, men avsikten att stipendier ska fortsätta att delas ut årligen under 40 år.

Motiveringen
Åke Andréns Stiftelse säger i sin motivering, att Carl Hammoud tilldelas stipendiet för sin konstnärliga konsekvens och för att han utan åthävor, med största koncentration, avtäcker vår egen inre och yttre världs hemliga gömslen. Med sitt egensinniga och smått surrealistiska universum får Carl Hammoud oss att se och förnimma både det lockande och det skrämmande i glappet mellan dröm och verklighet.

Kan ses på utställning
Stipendiet delas ut den 13 september på Liljevalchs konsthall i Stockholm. I samband med stipendieutdelningen visar Liljevalchs konsthall en miniutställning av Carl Hammouds verk. 

Om Carl Hammoud
I en presentation av Hammoud skriver chefen för Liljevalchs konsthall, Mårten Castenfors: 

Den på Konsthögskolan Valand utbildade Carl Hammoud
(f. 1976) är en enveten och dröjande målare som med små penslar och ett fenomenalt ljusmåleri snarare söker sig till, än undviker, komplexitet. I fokus står ofta det övergivna rummet - det magiska och förtätade - överfyllt av oskrivna papper, arkiverade böcker, omkullvälta stolar och tomma hyllors vemod. Bildvärlden är alltid exakt, sordinerat ödslig, och satt i en hårfin balans mellan kaos och ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista