Glasgow High Court. Foto: Ola Westerberg/Scanpix.
Tranås

Sju år för Stockholmsbombarens finansiär

Medhjälparen till den så kallade Stockholmsbombaren, Taimour Abdulwahab från Tranås, döms till sju års fängelse. Beskedet kom för en liten stund sedan från en domstol i Glasgow i Storbritannien.

Det var mitt i centrala Stockholm som tranåsbon Taimour Abdulawahab sprängde sig själv till döds under julhandeln.

Beslutet om att det blir sju fängelse för Nasserdine Menni kommer en och en halv månad efter det att han fälldes för terrorbrott tidigare i sommar. Enligt domen ska Menni ha varit en finansiär, som ekonomiskt stått bakom Taimour Abdulwahab; mannen som sprängde sig själv till döds på Drottninggatan i Stockholm mitt i julruschen i december 2010. 

I ett uttalande från åklagarsidan i samband med domen i somras sas att det var ren tur att inga andra människor dödades vid attacken. 

Bevisningen mot Menni har bestått av vittnesmål, men framför allt av bankutdrag. De visar att han har fört över ungefär 60 000 kronor till Abdulwahab. Dessutom har Menni använt sig av flera olika identiteter.  

Enligt försvaret skulle pengarna egentligen till Mennis familj i Algeriet. De olika identiteterna behövde han för att kunna skaffa sig ett jobb, eftersom han vistades illegalt i landet. 

Bevisningen räckte inte för att döma Menni som medskyldig till planeringen av Stockholmsdådet. Mennis advokat sa i domstolen idag, enligt skotsk tv, att Menni har dömts för terrorfinansiering för ospecificerade ändamål. Därför borde straffet hållas nere. 

Åklagarsidan ansåg däremot att han borde ha förstått att de motsvarande 60 000 kronor han överförde till sin nära vän Abdulwahab skulle kunna användas för terrorändamål. 

Förutom sju års fängelse för terrorbrott döms också Menni för brott mot asyllagen och andra förseelser i ytterligare tolv respektive 18 månader.

Nasserdine Menni har redan suttit häktad i ett och ett halvt år. Nu väntar alltså fängelse i ytterligare flera år.

Försvaret har två veckor på sig att meddela om man vill ta fallet vidare till nästa rättsinstans. Tidigare har Mennis försvarsadvokat sagt att man ska överklaga en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".