1 av 3
Barn- och ungdomshälsans nya mottagning. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Redan har både samtal och remisser kommit, säger Emma Byqvist som är samordnare för barn- och ungdomshälsan. Hon berättar att redan första dagen har telefonerna börjat ringa. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Många "hängde på låset" när Barn- och ungdomshälsans nya mottagning öppnade. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Jönköping/Habo/Mullsjö

Ny psykmottagning vill ge snabbare hjälp

"Barn och unga upplever själva att de mår sämre"
2:00 min

Idag öppnades länets första mottagning för barn och ungdomar med en lättare form av psykisk ohälsa. Redan första dagen ringde telefonerna.

– Vi vill göra skillnad för de barn och unga som inte mår psykiskt bra idag. Och som inte har kunnat få någon hjälp idag. Vi vill ta vid där skolan inte räcker till, eller inte har resurser, säger Ann Grännö Alm, som är verksamhetschef för barn- och ungdomsverksamheten inom Jönköpings sjukvårdsområde.

Tre kommuner samarbetar
Mottagningen är ett samarbete mellan Jönköpings, Habos och Mullsjö kommuner och landstinget. Den är öppen för unga mellan 6 och 17 år. Man kan komma till mottagningen genom att söka direkt eller efter remiss och även föräldrar är välkomna. Den som hör av sig kan också få vara anonym.

Många unga ledsna och stressade
När man pratar om lindrig psykisk ohälsa så menas unga mellan sex och 17 år som ständigt är trötta, stressade, oroliga eller ledsna.
Där möter man då ett team av socionom, psykolog, barnläkare, barnsjuksköterska, sjukgymnast och dietist.

Även till för föräldrarna
Föräldrar som vill ha råd och stöd i föräldraskapet är också välkomna att höra av sig.
- Redan har både samtal och remisser kommit, säger Emma Byqvist, som är samordnare för barn- och ungdomshälsan. Hon säger att redan första dagen har telefonerna börjat ringa. Och hon förväntar sig att de ska få mycket att göra.

Många säger själva att de mår dåligt
- Man ser i samhället att barn och unga upplever själva att de mår sämre idag. Emma Byqvists målsättning är att de ska ha en låg tröskel så de som behöver kommer till dem ska få snabb hjälp om de kontaktar den nya mottagningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".