1 av 2
Irene Wahlin från Sävsjö, har skrivit boken "Tvärtomretorikens mästare". Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 2
Helena Bouveng. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio.
Lasso

Bok till försvar för sjuka i kläm

5:53 min

Högerpolitiken håller på att rasera hela det svenska välfärdssystemet. Framför allt är de sjuka och utförsäkrade får lida allra mest. Det hävdar pensionären Irene Wahlin i Sävsjö i en ny bok.

Irene Wahlin är flitig insändarskribent och politiskt obunden debattör från Sävsjö, som nu skrivit och gett ut en bok i ämnet, för egna pengar.
Boken heter "Tvärtomretorikens mästare", och det är skarp kritik som Irene Wahlin nu riktar mot den svenska högern.

Rallarsvingar mot regeringen
- För mig är det en protest. Boken tillägnas de utförsäkrade. Dit räknar jag sjuka och de som har hamnat i Fas 3. Sen börjar boken så här: Från kejsare Borg och hans lillkejsare Reinfeldt utgick ett påbud. Du ska älska dina pengar av hela ditt hjärta och ska älska marknaden över allt annat.
- Jag menar att regeringen har tre saker som är deras viktigaste mål. Avreglering, privatisering och nedmontering av välfärdssystemen. De som har hamnat i Fas 3 har fått bära fullständigt horribelt orimliga konsekvenser. Vad är det för mening att göra sjuka människor utfattiga?

Skräder inte orden
Irene Wahlin från Sävsjö skräder verkligen inte sina ord mot den svenska högerpolitiken, som hon anser är helt förödande för samhället. Irene, som är en flitig debattör och insändarskribent i lokaltidningarna, är numera pensionär och hennes engagemang för de svaga i samhället har alltid varit starkt.
Efter att ha sett det ena exemplet efter det andra på hur sjuka och utförsäkrade hamnat i kläm i det nya sjukförsäkringssystemet så bestämde hon sig i oktober förra året att börja skriva en bok. Drygt ett halvår sedan var ”Tvärtomretorikens mästare”, som boken heter, ett faktum.
Den finns idag ute till försäljning i några lokala bokaffärer och hemma hos Irene.

Ger exempel på sjuka i kläm
I boken så har Irene Wahlin även valt att lyfta fram några personer som hon följt extra noga genom åren och som hamnat i kläm på grund av det nya sjukförsäkringssystemet. 
Personerna, som Irene valt att skriva om, har hon antingen läst om i tidningen eller sett på tv. Sedan har hon valt att fördjupa sig i fallen. En av dem som omnämns i boken är Jan Gustafsson i Vetlanda kommun.
- Han skulle ju börja arbeta när han åkte fyra dagar i veckan på dialys. Samtidigt var han både blind och förlamad så han inte kunde gå.

Social inkompetens
- Jag hävdar att topparna i högerregeringen är totalt socialt inkompetenta.
Alliansregeringen, och framför allt moderaterna, får ju sig en riktig känga av Irene Wahlin från Sävsjö, som tycker att högerpolitiken håller på att rasera hela det svenska välfärdssystemet.

Moderat i försvar
Helena Bouveng, en av länets ledande moderater kommenterar boken. Hon är moderat riksdagsledamot, från Vetlanda, men sitter också i socialutskottet.
- Det är viktigt att ha klart för sig hur det såg ut när vi tog över 2006. Då fanns det 220 000 helårssjukskrivna. Vi hade 550 000 förtidspensionerade. Vi förtidspensionerade 140 personer varje dag.
- Detta trots att Sverige har den friskaste befolkningen. Ändå hade vi den högsta sjukfrånvaron.

Viktigt få komma tillbaka
- Jag tror det är oerhört viktigt oavsett regering, att det är helt klart att den som är sjuk eller skadad ska ha rätt till sjukpenning och sjukersättning.  Samt rätt till vård och rehabilitering. Att ha en möjlighet att komma tillbaka.
Hon poängterar också att det är en historisk satsning med 17 miljarder på att få människor tillbaks i arbete.

Medveten om att sjuka kommit i kläm
Helena Bouveng tror inte att det perfekta systemet finns. Hon konstaterar att varje år tar Försäkringskassan 19 miljoner beslut. 17 000 av dem överklagas. Det är 17 beslut av dem som ändras.
- De här 17 000 besluten måste vi följa upp, så ingen hamnar i kläm.
- Jag tycker inte Irene Wallin har fel i sin kritik att det finns människor som hamnar i kläm, men trots allt kan vi se att betydligt fler människor faktiskt har fått chansen att komma tillbaka. Våra sjukskrivningar idag är hälften så långa och hälften så många.

Vill ni ha den här bilden av er, som ges i boken, som kalla, hårda och hjärtlösa?
- Den bilden vill vi förstås inte ha. Jag ser varken mig själv eller partiet som hjärtlösa, utan ganska empatiska. För man ska inte glömma bort att långa sjukskrivningar och förtidspensioner ledde i mångt och mycket till att många blev livstidsdömda till en tillvaro i passivitet, social isolering, depressioner osv. Det tror jag ingen kan tycka är empatiskt. För oss är det viktigt att många får både en andra och en tredje chans. För att komma tillbaks till ett värdigt liv.

Ska du köpa boken? Den kostar 200 kronor för yrkespolitiker, 150 kr för de som har arbete, 120kr för pensionärer och är gratis för alla utförsäkrade och de som hamnat i Fas 3.
- Jag skulle inte bli förvånad om jag åker förbi och köper den, säger Helena Bouveng, moderat riksdagsledamot, från Vetlanda. Hon tycker Irene Wallin kommer med en del hårda slängar, men tycker det är uppfriskande i debatten.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista