Nässjö

Tusentals i protest mot flytten

1:33 min

Riv upp beslutet från i våras att flytta den geriatriska rehabiliteringen från Nässjö till Eksjö. Det var budskapet när Anders Hansen från partiet Safe i Nässjö idag lämnade över runt 2 800 namn, som protesterar mot flytten.

Protesterna lämnades in lagom till landstingspolitikernas möten idag i Jönköping.

– Vi har blivit påmanade av Nässjöborna att reagera på det här, många av dem var bestörta och ilska över att den här väl fungerande rehabiliteringsavdelningen ska läggas ner, säger Anders Hansen från partiet Safe i Nässjö.

Anders Hansen säger att när han gått runt och samlat in namn så har han mött mycket ilska över att den största kommunen på Höglandet skall bli av med den här verksamheten, medan andra ger mycket lovord av den verksamhet som finns i Nässjö där de själva eller anhöriga fått mycken hjälp för att fungera i vardagen.

Bland argumenten för att geriatriska rehabiliteringskliniken skall vara kvar i Nässjö är bland annat att det finns en speciell träningsbassäng i direkt anslutning till klinikplatserna för multisjuka äldre patienter, en bassäng som inte finns i Eksjö, och att det är svårt att förstå hur en del av den kvalificerade geriatriska rehabilitering av multisjuka äldre som idag utförs i Nässjö ska kunna utföras i den enskilde patientens hem, som föreslås.

– Jag hoppas att landstingets styrelse kan riva upp det här beslutet och se värdet av att lokalerna i Nässjö, de är specialanpassade för den här typen av geriatrisk vård. Behovet i framtiden är inte mindre, det är snarare större säger Anders Hansen.

Kjell Ahlkvist

kjell.ahlkvist@
sverigesradio.se

036-215 66 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista