Tingsrätten i Jönköping. Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköping

Sex med 14-åring var inte våldtäkt

Mannen hade sex med den 14-åriga flickan flera gånger. Ändå döms han inte för våldtäkt mot barn. Anledningen är bland annat att samlagen var helt frivilliga.

Villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar. Det blev påföljden för den 24-årige man som stått åtalad för våldtäkt mot barn.

Efter att ha haft sex med en då 14-årig flicka i en bil i Jönköping fyra gånger i januari förra året stod mannen nu åtalad för våldtäkt mot barn, men han döms för det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn.

24-åringen har visserligen känt till att flickan var under 15 år, men Jönköpings tingsrätt motiverar den lindrigare domen med att samlagen varit helt frivilliga, att ingen - vare sig 24-åringen eller flickan - varit påverkade och att de båda hade känslor för varandra och kunde ses som ett "vanligt" tonårspar, trots åldersskillnaden på åtta år.

Tingsrätten bedömer strafflängden till fyra månaders fängelse, men 24-åringen får alltså villkorlig dom med samhällstjänst istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".