Norrahammar

Återbruket går i graven

2:03 min

2010 fick Återbruket i Norrahammar miljöpris för sitt arbete med att samla in och återanvända begnande textilier och byggmaterial. Nu, två år senare, planeras stora delar av verksamheten att läggas ner och resten flyttas till Huskvarna.

– Vi haft ungefär 1200 personer genom projektet som haft olika anställningsformer här. Det försvinner nu när det ska flytta till Huskvarna, säger arbetsledaren Anne Wahlgren som kämpar med att hålla tillbaka tårarna.

Hon var själv med och startade upp 1993 och har deltagit i utvecklingen till ett arbetsmarknadsprojekt där människor som haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden fått en möjlighet till ett riktigt jobb.

Nu ser det ut som hon även får vara med att avveckla arbetsplatsen. Detta eftersom Jönköpings kommun, som står bakom, planerar att lägga ner verksamheten med återvunnet byggmaterial och flytta resterande verksamhet, alltså det som handlar om begagnade kläder och övriga textilier, till kommunens lokaler i Huskvarna.

– Skälet är att vi ska försöka optimera våra verksamheter. Vi har fått ett uppdrag av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att se över lokalfrågan, säger Kerstin Peterson som är arbetsmarknadschef på arbetsmarknadsavdelningen i Jönköpings kommun.

Ingen blir av med jobbet

Hon poängterar att ingen blir av med jobbet när flytten sker i slutet av året och under våren utan får fortsätta i de nya lokalerna.

– Vi ska försöka göra det ännu bättre.

Tillbaka på återbuket träffar vi Peter Svensson som håller på och flyttar en gammal dörrkarm som ska säljas och precis som Anne Wahlgren är han i dag upprörd över den planerade flytten.

– Jag tycker det är horribelt och det tycker de flesta kunderna som är här också, säger han.

Viktor Mattsson

viktor.mattsson@
sverigesradio.se

036-215 66 69

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista