Vid en presskonferens idag presenterade kommunalrådet Mats Green vilka som tar över Peter Jutterströms uppdrag. Fr v: Bengt Regné, AnneMarie Grennhag, Mats Green och Carin Berggren. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköping

Tre politiker ersätter Jutterström

1:46 min

När Peter Jutterström lämnar kommunpolitiken i Jönköping för riksdagen ersätts han av tre andra politiker. Den tyngsta av posterna går till skolpolitikern AnneMarie Grennhag som därmed tar steget in i Rådhuset.

– Jag känner mig väldigt glad över att ha fått det här förtroendet, det är ett stort uppdrag och ett viktigt uppdrag, säger AnneMarie Grennhag.

Moderaterna i Jönköping står inför en hel del förändringar. Det började med att Magdalena Andersson utsågs till landshövding i Västerbotten. Hennes riksdagsplats övertas av Peter Jutterström som i sin tur har inte mindre än elva olika uppdrag i Jönköpings kommun som ska övertas av andra.

Vill kombinera förnyelse med erfarenhet

Idag presenterade partiet vilka som går in på de viktigaste posterna. Carin Berggren blir ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Bengt Regné tar platsen i kommunstyrelsen och AnneMarie Grennhag får tjänsten i Rådhuset som politisk samordnare.
– Vi tar chansen att förnya oss men kombinerar den förnyelsen med en stor portion av erfarenhet, säger Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande.

Borde informerat partiet

Den första november tillträder Peter Jutterström som riksdagsledamot. Hans sista tid som kommunpolitiker i Jönköping, för den här gången i alla fall, har präglats av negativ uppmärksamhet. Inte minst efter att det igår blev känt att han utretts och dömts för bokföringsbrott, utan att berätta det för partiet.
– Det fick partiet information om för några dagar sedan och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var besviken på att man inte informerat partiet, men Peter går nu vidare, säger Mats Green.

Är det en lättnad att han går vidare, med tanke på att han förknippats med tråkigheter?
– Nej, men alltså, Peter har en oerhörd politisk erfarenhet och det är aldrig lätt att ersätta det, men vi har haft ett stort antal mycket kompetenta kandidater att välja mellan och det har känts väldigt, väldigt bra.

De ersätter Jutterström

AnneMarie Grennhag är från Jönköping och har varit med i Moderaterna sedan 1998. Hon är idag ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Det uppdraget fortsätter hon med och det kommer ingå i hennes 60-procentiga tjänst som samordnare i Rådhuset. En tjänst som uppfanns efter valet 2010 och som Peter Jutterström haft tills nu. Där ingår också att vara ordförande för personalutskottet. Grennhag övertar även Jutterströms uppdrag som gruppledare för Moderaterna i Jönköping. Till vardags är Grennhag undersköterska på infektionskliniken i Jönköping, men är tjänstledig för att kunna ägna sig åt politik.

Carin Berggren är från Huskvarna och har varit med i Moderaterna sedan 2010. Innan dess var hon med i Kristdemokraterna. När hon tar över som ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden lämnar hon uppdraget hon haft sedan 2010 som ordförande i en social områdesnämnd. Hon kommer också jobba kvar som yrkes- och studievägledare på Rosenlundsskolan i Jönköping.

Bengt Regné gick med i Moderaterna 2008. Han är från Svarttorp utanför Lekeryd och jobbar som yrkeslärare på Naturbruksgymnasiet i Tenhult. Han är idag ledamot i tekniska nämnden och sitter med i kommundelsråd Lekeryd. Snart blir han även ledamot i kommunstyrelsen.

Dom inget hinder för M

Ewa Thalén Finné. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

– Det här är ytterst en fråga för ledamoten själv och det lokala organet. Det är ett lokalt beslut eller ett regionalt beslut som man fattar själv.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@
sverigesradio.se

036-215 66 22

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista