1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Grafik: Sveriges Radio. Källa: Kommunerna.
Jönköpings län

Så kommer AFA-pengarna fördelas

1:47 min

Nu börjar länets kommuner få klart för sig var de ska göra av de sammanlagt 308 miljoner kronor som betalas tillbaka från det allmänna försäkringsbolaget AFA.

I Eksjö kommun kommer man satsa sina nästan 18 miljoner på bland annat att minska korttidssjukskrivningarna.

– Vi har en person som nu under ett halvår kan arbeta aktivt med den frågan, säger centerpartistiska kommunalrådet Lennart Bogren.

P4 Jönköping har tidigare berättat om att när det allmänna försäkringsbolaget AFA tittade över sina utbetalningar för sjukersättningar för 2007-2008 visade det sig att landets kommuner använt mycket mindre än vad man räknat med och därför ska överskottet betalas tillbaka. För många av länets kommuner kom det här såklart som en trevlig nyhet men det har inte från början klart varit klart vad man ska göra med pengarna. Nu börjar däremot idéerna ta form.

På listan som Sveriges Radio sammanställt hittar vi exempelvis Nässjö kommun där man tänkt göra en fastighetssatsning.

"Hade fått prioritera bort annars"

I Gislaved ska kommunen betala av pensionsskulder, något man även ska göra i Värnamo där man dessutom planerar att lägga sina 26 miljoner på turistnäringen och tekniksatsningar inom skolan.

– Det är engångspengar så de gör skillnaden att de satsningar vi gör nu hade vi annars fått prioritera bort annat för, säger Hans-Göran Johansson är centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Samtidigt är det flera kommuner som ännu inte bestämt vad man ska göra med sina pengar. Bland dessa finns Tranås kommun där moderaten Anders Wilander är kommunalråd.

– Kanske någon investering som tidigareläggs eller något projekt som man vill göra under en begränsad tid.

Men inget specifikt?

– Det har vi inte tagit ställning till och det gör vi inte förrän i mars 2013 då vi gör bokslut vilket i sig ser bättre ut tack vare de här pengarna, säger Anders Wilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista