Provborrning vid Norra Kärr utanför Gränna. Arkvibild, foto: Tasman metals.
Stockholm

Manifestation mot utökad gruvdrift

Johan Elwing: ”Det finns inte tillräckliga skydd”
1:40 min

Omkring 500 personer samlades igår på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot den svenska gruvexpansionen, bland annat i Norra Kärr.

Flera lokala protestnätverk från hela landet hade gått ihop i en gemensam manifestation. En av demonstranterna var Johan Elwing, talesperson för Aktionsgruppen Rädda Vättern. Han är bland annat är orolig för hur den planerade gruvan i Gränna kan påverka dricksvattenkvalitén i Vättern.

– Folk är inte medvetna om det här. Det är många som inte ens känner till att gruvor planeras. Och gruvbolagen går ju ut väldigt hårt med att det ska bli arbetstillfällen, så de som får höra det tycker kanske att det kan vara bra med en gruva, men man tittar inte på vattenkonsekvenserna.

Det är ett antal kontroversiella gruv- och prospekteringsprojekt i hela landet som har väckt starka protester. Mest känt är förmodligen det planerade kalkbrottet i Ojnare på norra Gotland, men även på Öland, i Skåne, utefter Vättern och på flera platser i Lappland har lokala proteströrelser startat mot olika exploateringsprojekt.

Under hela hösten har en budkavle gått mellan dessa platser för att idag avslutas med en manifestation i Stockholm. Budskapet är att alla dessa projekt är starka hot mot miljön och mot övriga näringar.

I budkaveln riktas också kritik mot regeringens politik och mot minerallagstiftningen som anses vara alltför liberal och gruvvänlig.

– Det finns ett systemfel idag som vi behöver komma tillrätta med och det är minerallagen och minerallagens tillämpning, för den är oerhört generöst skriven. Här pratar vi till exempel om att det är i princip gratis för gruvbolagen att utvinna mineraler. Man betalar en halv promille av intäkterna på gruvverksamheten, säger Johan Elwing, som också menar att det inte finns tillräckliga skydd för vare sig vatten eller framtida miljökonsekvenser.

– En gruva har ju en miljöpåverkan många hundra år efter att gruvverksamheten har dragit sig tillbaka.

Jörgen Heikki, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".