1 av 2
Synskadade Linus Forsberg, 15 år, fick idag testa på att köra bil. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Så här såg det ut på övningsbanan vid Axamo idag när synskadade ungdomar fick chansen att testa på bilkörning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Synskadade vid ratten

Följ med synskadade Linus på en åktur
1:39 min

Synskadade som kör bil - är det möjligt? Ja, idag var det det i Jönköping där åtta unga synskadade från hela Sverige samlades för att testa på bilkörning.

Linus Forsberg från Jönköping är 15 år och synskadad. Han är dessutom med i styrelsen för Unga Synskadade i Småland och Blekinge som tagit initiativet till det här. Han fick idag för allra första gången sätta sig bakom ratten på övningsbanan vid Axamo.

– Det var väldigt roligt och spännande, framförallt när man kom till backen, det var en härlig känsla.

Att han redan som 15-åring nu fått chansen att testa på bilkörning ser han som en liten revansch på hans kompisar som nu håller på att ta mopedkörkort.

– Man har ju blivit lite avundsjuk, men nu fick man i alla fall chansen att köra bil innan dem. Alltid något!

Johan Lindell är en av trafiklärarna som guidar ungdomarna. Han tror att det är utvecklande både för dem och för honom själv.

– Man får ju känna hur det känns och försöka sätta sig in i hur synskadade har det och försöka föreställa sig hur lite de kan se. Det är spännande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".