Foto: Morten Holm/SCANPIX
Jönköpings län

Hot och våld på landsbygdsbussar

2:19 min

Hot, våld och rån förekommer även på landsbygdsbussarna i Jönköpings län. Chaufförer vittnar om hot och våld och är kritiska till att Länsstyrelsen sagt nej till kameraövervakning på landsortsbussar.

– Jag har blivit hotad av en passagerare som skulle skära halsen av mig och mosa sönder glasögonen. Man känner sig väldigt utsatt, för man har ingen reträttväg som busschaufför, säger Lasse.

Det började med att den unga tjejen inte hade giltig biljett på bussen mellan Gislaved och Värnamo. När Lasse ville ha betalt började hon alltså hota honom till livet, tog hans glasögon, knölade ihop dem och kastade ut dem. Hon ringde sedan några killar på moped - som dök upp och körde sicksack framför bussen. Lasse ringde polisen och väntade i Anderstorp, men tjejen försvann och polisen har fortfarande inte fått tag i henne. Efter händelsen är Lasse fortfarande så rädd att han inte vill gå ut med sitt riktiga namn och han hoppas att Länsstyrelsen ändrar sitt beslut att inte tillåta filmning på landsbygdssbussar.

– Vi har kameror, men får inte använde dem för övervakning, säger Lasse.

I förra veckan kunde P4 Jönköping berätta att Länsstyrelsen tillåter filmning med övervakningskameror på stadsbussar men inte på landsbygdssbussar. Det berättade Bengt Janzon på rättsenheten.

– Man har inte kunnat presentera att det varit så mycket problem att det är motiverat att ha kameraövervakning på landsortsbussarna.

Men busschauffören Lasse känner till flera rån, hot och skadegörelser på landsortsbussar som har rapporterats till Länsstyrelsen, säger han.

– Det finns dokumentation om rån, hot och passagerare som skär sönder säten. Det känns otryggt. Jag har sagt till min arbetsledare att jag inte vill köra nattpass längre.

KOMMENTERA: Borde kameraövervakning vara tillåten även på landsortsbussarna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista