Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Sandhemsattacken

Röster styrde kvinnan till dådet i Sandhem

27-åringen har berättat att hon hörde röster och rösterna fick henne att knivhugga den rullstolsburna kvinnan i Sandhem utanför Mullsjö. Idag inleddes rättegången.

Det var en samlad men ångerfull kvinna som idag mötte rätten då första rättegångsdagen av två inleddes i tingsrätten i Jönköping.

Kvinnan berättade bland annat att hon hade bråkat ett par dagar med sin pojkvän och när hon lämnade honom den aktuella dagen mådde hon dåligt och hade tagit med sig en kniv från pojkvännen.

Hon hörde röster i sitt huvud och de sa att hon skulle hugga kniven i någon, men hon menade själv att det inte var för att döda någon - något hon hade sagt i det första polisförhöret med henne någon timme efter dådet. I nästa polisförhör ändrade hon sig på den punkten.

Att hon knackade på dörren till just den här kvinnan och hennes man förklarade hon med att "det bara blev så".

Det kunde lika gärna blivit var som helst, menade hon.

När hon knackat på öppnade mannen och 27-åringen förklarade att hon kom från hemtjänsten och skulle hjälpa till. Mannen släppte in henne och hon frågar då den äldre kvinnan om hon behövde hjälp. Hon svarade att hon behöver gå på toaletten, väl där tar 27-åringen fram kniven och sticker den i ryggen på kvinnan.

Hon flyr sedan ut i riktning mot stationen i Sandhem och på vägen ringer hon 112 för hjälp. Efter det går hon tillbaka till lägenheten och väntar på polisen som kommer till platsen efter ambulansen.

Åklagaren konstaterar också att kvinnan innan dådet sökt på internet på ord som döda och mörda. Den åtalade kvinnan kunde inte redogöra för varför hon gjort det för hon hade inga tankar på att döda eller mörda någon, förklarade sa hon i rätten.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 27-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Kniven gick rakt in i kroppspulsådern - tacka vare bra sjukvårdsarbete gick hennes liv att rädda.

Rättegången pågår idag och imorgon och om kvinnan fälls kommer hon dömas till rättspsykiatrisk vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista