Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
Jordbruk

"Vi måste utrota dem" Vill stoppa vildsvinen

1:10 min

Vi klarar inte längre jordbruket med alla vildsvin - vildsvinen måste utrotas. Det kravet kommer nu från den organisation som företräder landets jordbruksarrendatorer.

Lennart Johansson, lantbrukare i Åby norr om Växjö, är ordförande för SJA, Sveriges jordbruks-arrendatorers förbund.

– Vi klarar inte det här längre.

Kommer ni sluta som lantbrukare?

Ja, vad ska vi göra? Kan vi inte få fram grovfoder och foder till våra djur... Vi kan inte ha en sådan stam av vildsvin som idag, säger Lennart.

Vad ska vi göra med vildsvinen?

Vi ska utrota dem.

Men ni arrendatorer samarbetar väl med markägare och jägare för att lösa vildsvinsproblemet?

Ja, där ser vi att det här samarbetet är uddlöst.

Nu kräver SJA att beslutet från 1988 rivs upp, då riksdagen tog beslutet att vildsvinen hör hemma i Sverige och inte längre får utrotas, ett beslut som fattades 1980. Då fanns det ett par hundra vildsvin, nu finns det mellan 200 och 300 000.

Jordbruksarrendatorernas förbund har 3 500 medlemmar som tillsammans brukar 42 procent av Sveriges jordbruksmark. Nu kräver förbundet att man får använda stora fällor och effektivare jaktmetoder.

–  Man måste ha mörkersikte, jaga med lampa. Man måste kunna jaga med bil och traktor och allt möjligt som man har tillgång till, säger Lennart Johansson.

KOMMENTERA: Är vildsvinen ett så stort problem att de bör utrotas?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista