Foto: Björn Lindgren/Scanpix.
Jönköpings län

Skrothandlare i jättehärva

De ska ha sålt skrot för 85 miljoner kronor utan att skatta för det. Nu startar rättegången i en av de största skattehärvorna någonsin i Jönköpings län.

Det är en 16 dagars lång rättegång som idag startade i Jönköpings Tingsrätt. Åtalade är nio skrothandlare som misstänks vara inblandade i en av de största skattehärvorna i länet någonsin. De är misstänkta för att ha sålt skrot för 85 miljoner kronor utan att betala skatt. En härva som började redan 2006.

Huvudman i härvan är en man i 60-års åldern som drev ett metallföretag i Värnamoregionen för några år sedan. Han, tillsammans med och åtta andra med verksamhet utanför länet, skall då ha struntat i bokföring, mixtrat med fakturor och förfalskat kvitton.

Åklagare i målet är kammaråklagarna Ann-Charlotte Boo och Susanne Hedberg-Norén.

– Det är en jättestor utredning kan man konstatera, så det har tagit sin tid att utreda.

– En av åtalspunkterna handlar bland annat om grovt bokföringsbrott och där hamnar vi på fakturor på 85 miljoner, säger Ann-Charlotte Boo. Hon menar att det är ett omfattande fall, där det komplicerar att det är många inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".