Politik

Nytt system för skatteutjämning får vänta

I dag kom beskedet att regeringen än en gång skjuter upp förslaget om det som ska ett mer rättvist skatteutjämningssystem mellan landets kommuner.

Nu kommer förslaget inte förrän tidigast efter årsskiftet.

Förslaget går ut på att rika kommuner skulle betala in mer i systemet än i dag men nu håller regeringen tillbaka förslaget för att utreda om det här påverkar tillväxten.

Stefan Gustafsson är kristdemokrat och kommunalråd i Sävsjö, som slagits länge för ett nytt skatteutjämningssystem, och han oroas över att förslaget nu skjuts upp än en gång.

– Varje gång det kommer ett besked om att man skjuter det ett snäpp till framåt är en besvikelse förstås. Vi hade önskat att man haft det här igång redan innevarande år och nu har vi fått det framflyttat några gånger. Men de signaler vi fått när man mött ministrar och olika företrädande är att det här skall komma igång och gälla åtminstone för 2014. Det är två år för sent men nu är det det vi hoppas på. Det skulle bli en väldig turbulens och oro i ledet om de inte höll det här löftet heller. Nu håller jag att man möter upp det här och det kommer en proposition i god tid,  åtminstone efter årsskiftet om den inte kommer nu säger Stefan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".