Gata i Bangladesh. Foto: AP/Scanpix.
Skola

Lärare till Bangladesh för att lära

Bengt Viktorsson, lärare som åker till Bangladesh
1:41 min

I morgon åker fyra stycken ur personalen på Erik Dalbergsgymnasiet i Jönköping till Bangladesh. En av dem är Bengt Viktorsson som är lärare - han ser fram emot resan och han åker dit med en tydlig målsättning.

– Uppdraget att se hur vi kan få in detta i vår undervisning, i vår vardag, för att inte bara det här med globalisering och hållbar utveckling inte bara skall vara tomma ord utan se hur världen faktiskt ser ut, säger Bengt Viktorsson.

Den globala skolan är ett projekt som biståndsorganisationen
Sida driver. Vartannat år skickar man lärare till Bangladesh och vartannat år till Nicaragua.

Personalen från Erik Dahlbergsgymnasiet ska leva med familjer på landsbygden i tre veckor för att få veta ungefär hur det är att leva i Bangladesh.

Elisabeth Sjöberg, som är rektor på ED, ska undersöka hur kvinnorna har det och för att hon ska få bra förståelse ska hon försöka leva som en vanlig kvinna i Bangladesh.

– Jag tänker försöka vara med familjens kvinnor - när de går upp, troligtvis väldigt tidigt, följa dem och hjälpa till att laga mat och med alla göromål till dess att de går och lägger sig.

Trots att Erik Dahlbergsgymnasiet på sin hemsida skriver att syftet är att utbilda morgondagens vuxna så är det inga elever som åker med. Personalen ska ändå försöka förmedla kunskapen som de får i Bangladesh.

– Vi kommer ta med oss det här hem till våra ungdomar. De är ju morgondagens vuxna, så det är jätteviktigt. Själva stipendiet vi åker på är för skolledare och för lärare, sedan får man söka ett nytt stipendium för att få med eleverna, säger Elisabeth Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".