Hälsohögskolan i Jönköping lockar nya studenter. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio
Jönköping

Fler väljer att läsa i Jönköping "Här får man ändå storstadslivet"

Niklas, student i Jönköping: ”Skön studentstad”
1:56 min

– Jag kände det var en lagom storstad, säger Linda Johansson. Hon är en av studenterna som valt Jönköping och de blir fler.

Det blir allt fler som vill studera vid högskolan i Jönköping. Söktrycket har sammantaget ökat på hela högskolan och till sjuksköterskeprogrammet var det hela 18 procent fler som sökte till vårterminen 2013 jämfört med våren 2012.

Niklas Olsson är inne på sitt andra år för att bli sjuksköterska och han tycker Jönköping är en bra stad att plugga i.

– Det är en ganska skön studentstad, det kan påverka. Jag hade kompisar som flyttat ner hit för att plugga och jag följde efter dem. Jag ville byta stad, därför pluggar jag här.

– Jag själv kände det var en lagom storstad, att man kanske inte vill flytta till Göteborg eller Stockholm. Här får man ändå storstadslivet säger Linda Johansson.

Ett bra studentliv, nära till storstäder och bra pendlingsmöjligheter tror alltså studenter gör att Högskolan i Jönköping ökar i antalet ansökningar. Det var sammanlagt 5 procent fler som sökte till hela högskolan i Jönköping nu till vårterminen, jämfört med förra.

Sjuksköterskeutbildningen ökade sina ansökningar med hela 18 procent till vårterminen 2013.

Nästan 1 500 personer är det som sökt till programmet i vår, vilket gläder John Hultberg som är utbildningschef på Hälsohögskolan.

– Det är jätteroligt, det visar att det arbete vi gjort på sjuksköterskeprogrammet ger effekt. Vi hoppas det är mun-mot-munmetoden, att studenterna tycker om vårt program och sprider det. 

Sjuksköterskeprogrammet i Jönköping hamnar på sjätte plats i Sverige när det gäller hur många som söker, vad tror du det beror på?

Vi har jobbat mycket med kvalitetsfrågor i utbildningsprogrammet. Vi känner att vi har ett program som konkurrerar med andra, att det är intressant att läsa här. Jag tror att Jönköping har etablerat sig som en studentstad och att studenterna inte bara känner att de får en bra utbildning utan att det är roligt att komma hit också, säger John Hultberg.

KOMMENTERA: Hur bra tycker du Jönköping ha etablerat sig som studentstad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".