Foto: Anders Wiklund/Scanpix
LASSO

Ifrågasatta självtester säljs ändå

5:14 min

För den som inte orkar, inte vill eller inte har tid att gå till doktorn finns nu en rad självtester att köpa på apoteket. Borreliatest, klamydia, gluten, men hur tillförlitliga är dessa tester egentligen?

För den som inte orkar, inte vill eller inte har tid att gå till doktorn finns nu en rad självtester för olika sjukdomstillstånd, som man kan köpa på apoteket och sen testa hemma i tv-soffan.

– Det finns ju en viss ångest över att behöva gå till läkaren ibland, så jag skulle nog kunna tänka mig att göra självtest i stället. Men man vill ju vara säker på att testerna stämmer, säger Joel Skogman från Jönköping.

Borreliatester, klamydia, gluten, laktos, urinvägsinfektion, vinterkräksjuka och så vidare. Trots att flera av testens giltighet har diskuterats flitigt på olika debattsidor, så verkar antalet självtester på apotekens hyllor bara öka.

– Intresset för självtester har ökat hos kunderna. Därför har vi fler tester som vi kan erbjuda, säger Johanna Almén apotekschef på Apoteket Sesam i Jönköping.

Våra självtester är, och ska vara lika säkra som testerna inom vården, säger Johanna Almén.

Men flera Jönköpingsbor är tveksamma.

– Nej jäg är ganska tveksam, är inte säker på att de är så tillförlitliga, säger Maria Wallin.

Indira Liesto ser både för- och nackdelar med självtest.

– Det kan ju underlätta att upptäcka vissa sjukdomar. Men man ska nog inte lita på dem till 100 procent.

Men distriktsläkare Lotta Larsdotter är kritisk till en del av testerna och menar att det är bättre att söka vård.

– Är man orolig så ska man gå till vårdcentralen, säger Lotta Larsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista