1 av 2
Anders Dalbom höll i tävlingen och Leo Frodell tävlade. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 2
Semifinalen av Årets kock avgjordes på Elmia. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
LASSO

Kockarna gjorde upp på Elmia

"Det är jätteroligt att vara här och träffa folk i branschen"
5:09 min

Idag avgjordes semifinalen av årets kock på Elmia i Jönköping. Samtidigt som tävlingen avgjordes passade småländska producenter på att visa kockeliten sina produkter.

– Jag brukar bli nervös i början, säger Tommy Myllymäki som tidigare varit med och tävlat i tävlingen Årets kock.

Det är första gången som tävlingen avgörs i Jönköping. Myllymäki hoppas att många elever är här och tar lärdom.

– Jag hoppas att elever som går restaurangskola kommer hit och tittar. Det är ju lite halvnördigt med matlagning. Det är tråkigt till den sista kvarten, då börjar de som är med skaka i händerna. Adrenalinet kickar igång. Men att laga mat handlar mycket om tålamod och en otrolig baskunskap, säger Tommy Myllymäki.

Hel bakad odlad piggvar med knaprigt skinn och munierstekt slag, Kryddstekt kaninrygg kaninkorv, bakat ostron, krassegelé, brynt benmärg, en doft av cassiabark, bränd citron, kroppkakor samt hummerte och slarvsylta på Ung-gris tempererat ägg, picklade gurkpärlor, var lite av det som tillagades i tävlingen. En av kockarna som tävlade var Leo Frodell. Han var lättad när han lämnat i från sig sitt bidrag - piggvar.

– Det känns jätteskönt, jag hann i tid och jag är glad att det är överstökat nu, säger Leo Frodell. Jag är här för att vinna så jag hoppas på det.

Leo Frodell kunde allt kosta på sig att vara självsäker. Han vann semifinalen och går nu vidare till finalen av årets kock. Samtidigt som tävlingen avgjordes på Elmia idag var det passade en lång rad lokala producenter på att duka upp sina läckerheter inför Sveriges matelit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".