Jönköping

Rekordmånga tjejer äter mediciner

Sonja Wallbom: ”Finns inget rimligt skäl”
1:50 min

Var tionde tjej mellan 15 och 24 år i Jönköpings län äter mediciner för att må psykiskt bättre. Det är dubbelt så många som för tio år sedan.

– Även om unga flickor lever under stor press tror vi inte det finns något rimligt skäl att man fördubblat förskrivningen, säger Sonja Wallbom som är kanslichef på riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling, RFHL.

Tillsammans med Föreningen för Sveriges Ungdomsmottagningar och Kvinnors Sammarbetsråd i alkohol och narkotikafrågor anordnar Sonja Wallbom i dag ett seminarium i Jönköping i dag där de vill poängtera att man kan hjälpa unga på andra sätt än mediciner.

Att var tionde tjej mellan 15 och 24 år i länet så dåligt att hon måste äta medicin för att må bättre är något som förvånar Jönköpingsbon Hanna Atterval som vi träffar på stan.

– Jag hade ingen aning. Det låter oroväckande, säger Hanna Attervall

Varför tror du det är så många som får medicin då?

– Press, skola, utseende. Jag vet det själv eftersom jag också är en ung tjej.

Kajsa Hagström var också ute på stan i dag och hon tror det kan bero på att det är lättare att söka hjälp idag.

– Det är mer okej att må dåligt, säger hon.

Sonja Wallbom på RFHL poängterar att hon inte bortser från det faktum att många av tjejerna säkert mår dåligt. Men hon köper inte att alla skulle göra det.

– Det är klart att finns de som faktiskt har en psykisk sjukdom och har en neuropsykiatriska problem som man behöver medicinera. Men tittar man på antalet tror jag inte det stora flertalet faktiskt har en psykisk sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".