Landstingspolitikern Inga Jonasson (V) Arkivfoto: Sveriges Radio Jönköping
Landstinget

Skattehöjning om V får bestämma

Vänsterpartiet i landstinget vill höja skatten med 20 öre nästa år, motsvarande 45 kronor månaden för en medelinkomstagare. Detta för att kunna göra satsningar.

I dag presenterade Vänsterpartiet sitt alternativ till landstingsbudget.

Skattehöjningen motiveras bland annat med att man vill göra en satsning på fri tandvård för ungdomar upp till 25 år. Vänsterpartiet vill också återställa sjukreseförmånen som försämrades i år och gjorde det dyrare för vissa grupper.

Vänsterpartiet vill förutom att höja skatten, att eventuella vinster hos de privata vårdgivarna ska gå tillbaka till vården och att man ska stoppa ytterligare privatiseringar inom landstinget.

Vänsterpartiet vill också stoppa privatiseringarna inom landstingets verksamheter.

En åtgärdsplan ska också tas fram under 2013 för att hejda kostnadsutvecklingen för hyrläkarna.

En vegetarisk veckodag införs i alla Landstingets verksamheter där mat serveras.

Landstinget skall bidra till driften av Fontänhus i Jönköping när verksamheten startas där. Även utreda behovet av Fontänhus i Värnamo samt ny uppstart i Eksjö. Kostnad: 1 miljon kronor.

Vänsterpartiet har dock svårt att få igenom sina förslag eftersom det råder borgerlig majoritet i fullmäktige som beslutar om budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".