Foto: David Westh/Sveriges Radio.
JÖNKÖPINGS LÄN

Gratistidningsstopp på torsdagar

Mats Tidstrand: ”Prio nummer ett är att hitta en annan distributör”
1:45 min

Om drygt ett år slutar Posten att dela ut gratistidningar på torsdagar. Det här drabbar till exempel Nu-tidningarna i länet, som nu funderar på att försöka hitta en annan distributör.

– Prioritet nummer ett blir att försöka hitta en annan distributör, men det blir nog svårt och då får vi se om vi kan byta utgivningsdag, säger Mats Tidstrand vd för Nutidningarna. 

Redan idag delar Posten bara ut gratistidningar tisdag till fredag, måndagar är det stopp. Och 2014 minskas detta med ytterligare en dag, några gratistidningar blir det inte heller på torsdagar. Och för till exempel Nu-tidningarna betyder det att man får fundera på hur man ska göra. Mats Tidstrand tycker redan nu att Posten utnyttjar sin dominerande ställning. Det är inte bara utdelningsdagarna de styr över, trycker tidningen en extrabilaga måste den vara i samma papper och samma format som tidningen.

Men Posten ser annorlunda på saken. Måndagar och torsdagar är dagar med stora mängder som ska delas ut, och därför har beslutet tagits att minska utdelningsdagarna för gratistidningen. Och risken att någon byter distributör på grund av detta finns med i beräkningen, säger Anders Åsberg, som finns på Postens avdelningen för marknad och tjänsteutveckling:

– Det är tråkigt om någon lämnar oss, men vi har ett uppdrag att leverera god kvalitet så att vi får ut alla försändelser. Därför vill vi ha en annan uppdelning.

Och Mats Tidstrand på Nutidningarna tror att det är just att posten har stora inkomster från den oadresserade reklamen på torsdagar som gör att gratistidningarna får stå tillbaka:

– Det kommer upp en del funderingar på hur de använder den dominerandes ställningen som de faktiskt har på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".