Tvångsvård enligt LVM kostar varje år kommunerna miljontals kronor, men nästa alla som omhänderas återfaller i missbruk. Foto: Scanpix.
Jönköpings län

Missbrukare återfaller efter tvångsvård

Missbrukaren Ann: ”Det är psykiskt nedbrytande att vara på LVM”
2:10 min

Varje år lägger kommunerna i Jönköpings län miljontals kronor på att tvångsvårda missbrukare, enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Men nästan alla som vårdas återfaller i missbruket så fort de kommer ut.

När Ann från Jönköping kom tillbaka efter sex månaders LVM-vård var hon tillbaka bland fyllekompisarna inom ett dygn.

– Första dagen var jag tillbaka.

– Jag säger som Ann - samma dag, säger Anita som också tvångsomhändertagits enligt LVM.

Bland flaskor, askoppar och ölkompisar försöker Ann förklara varför de sitter och dricker igen.

– Det är psykiskt nedbrytande att vara på ett LVM. Sedan ska man komma hem efter sex månader och fungera som en människa. Man gör inte det.

Ann är en av de runt 30 personer som blivit tvångsomhändertagna enligt LVM de senaste tre åren i Jönköpings kommun. Hon är också en av de runt 30 personer som sedan återfallit i missbruk. Totalt har kommunen betalat mellan 15 och 20 miljoner kronor för dem.

Nästan alla som vårdas enligt LVM ramlar tillbaka in i sitt missbruk igen inom ett år, visar P4 Jönköpings enkät bland länets kommuner och Johan Hjert som är chef på myndighetssektionen i Jönköping ser samma sak.

– Om vi säger återfall inom ett år så ligger det på drygt 80 procent.

Ett halvår på tvångsvård och behandlingshem kostar kommunen mellan 500 000 och 600 000 kronor. Helt bortkastade pengar, enligt Ann.

– Kasta ut de pengarna och sedan ändå inte få hjälp - det är helt ogjort. 

Men Johan Hjert håller inte med.

– Vi räddar ju liv genom det här, så att kasta pengar i sjön är det inte.

Enligt honom är ett LVM-omhändertagande det absolut sista man tar till när någon håller på att missbruka sig själv till döds eller är en fara för någon annan.

– I sista hand tar vi till LVM. En sex månaders placering på en institution hjälper inte, utan vi måste hjälpa dem under mycket längre tid än så.

Men även om missbrukarna inte lämnas åt sitt öde så verkar LVM-vården inte hjälpa. De senaste tre åren har kommunerna i Jönköpings län ansökt om att få tvångsvårda drygt 120 missbrukare enligt LVM och i de flesta fall fått ja, visar statistik från Förvaltningsrätten som tar beslutet. Detta trots att vården alltså inte är speciellt effektiv.

– Man kanske hade hoppats att det skulle hjälpt mer, säger Johan Hjert.

KOMMENTERA: Vad gör man bäst för att hjälpa missbrukarna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".