Den 27-åriga kvinnan förs in till häktningsförhandlingar. Arkivbild, foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Psyk friar sig själva efter knivdåd i Sandhem

Psykiatriska kliniken i Eksjö gjorde inget fel i vården av den 27-åriga kvinna som åtalats för att ha stuckit ner en 86-årig kvinna i Sandhem utanför Mullsjö. Det har en egen utredning visat.

Kvinnan hade bara veckor innan dådet varit inlagd flera dagar på psyket. Därefter har psykiatriska kliniken varit i telefonkontakt med kvinnan, som bett om att bli överflyttad till länssjukhuset Ryhov i Jönköping eftersom hon flyttat till sin pojkvän. Men Höglandssjukhuset hann aldrig remittera kvinnan till Ryhov innan överfallet i Sandhem ägde rum - bara någon dag efter att de varit i kontakt med kvinnan.

Nu har Höglandssjukhuset utrett om något fel begåtts i behandlingen av kvinnan och man har kommit fram till att så har inte skett. Att göra en anmälan till Socialstyrelsen är därför inte aktuellt. Enligt Vagn Liest, som är läkare på psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset, kunde man inte gjort något annorlunda baserat på informationen som fanns.

– Tyvärr är inte tankeläsaren uppfunnen än, säger han till P4 Jönköping.

– Farlighet fanns inte i någon journalanteckning. Jag har inte hittat något som vi kunde gjort annorlunda baserat på den information vi hade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".