Bilder från polisens förundersökning.
Eksjö

Skelettkvinnans koder gick ej till Eksjö

Anders Öström, bårhuset i Eksjö: ”Ingen använder koderna”
1:48 min

Den kvinna i Göteborg som haft skelettdelar i lägenheten säger sig ha haft tillgång till portkoden till bårhuset på Höglandssjukhuset i Eksjö. Men Anders Öström, som är verksamhetschef vid bårhuset förnekar att hon kan ha haft det.

– En kollega till mig som jobbar med de här passagesystemen har kollat och det finns ingen som använder de här koderna. Sedan kan man inte komma in med bara kod utan man måste också ha passagekort. Det finns inte att hon kunnat komma in där, det är helt omöjligt säger Anders Öström.

I samband med en skottlossning i ett bostadsområde i Göteborg i början av september gjorde polisen husrannsakan hos en kvinna och fann då skelettdelar, flera kranier och ett helt skelett. Man har vid den rättsmedicinska undersökningen konstaterat att kranierna och skelettdelarna kommer från människor - troligen från USA, Mellanöstern och Skandinavien. De skall ha använts i sexuellt syfte av kvinnan.

Kvinnan togs av polisen och först var brottsrubriceringen mord alternativt dråp men ändrades sedan till brott mot griftefriden, då det framkommit att kvinnan ägnar sig åt nekrofili.

I samband med polisens husrannsakan fann man även två portkoder som skall komma från bårhuset i Eksjö och bilder av bårhuset. Kvinnan hävdar däremot att hon aldrig varit i Eksjö.

Det finns också konversationer på sociala medier på kvinnans dator som handlar om att hon skulle kunna tänka sig att jobba på ett bårhus i en mindre stad så att hon då skulle kunna jobba ensam.

Anders Öström förnekar bestämt att det skulle ha fattats några skelettdelar på bårhuset i Eksjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".