Pensionerade polisen Conny Davidzon, kritisk till närpolisreformens genomförande. Foto: Viktor Matsson / Sveriges Radio
Jönköpings län

"Närpoliser rycks till annat"

"Det har inte blivit som det var tänkt"
0:19 min

Närpoliser får inte vara närpoliser, de rycks ständigt till annat arbete och runtom i Jönköpings län lappar man med scheman för att täcka upp.
– Med reformen fick vi löften men så blev det inte, säger pensionerade polisen Conny Davidzon.

Conny Davidzon berättar att under sina 40 år inom polisyrket har han sett hur närpoliserna fått ägna allt mindre tid åt sina områden. Istället har man slitits iväg för att användas som resurser vid exempelvis utryckningar eller för att täcka upp ett annat område.

– Deras område blir lidande, då blir det inga poliser den dagen, den veckan eller den sommaren, säger Conny Davidzon.

Samtidigt är inte Conny Davidzon ensam i sin kritik mot hur polisen sköter sin bemanning. I en artikel i Smålands-Tidningen förra veckan, där man hänvisar till ett protokoll från polisens egen arbetsmiljökommitté, framgick att i vissa delar av Jönköpings län är det glest med närpoliser och att bemanningen behöver ses över.

Polisen slår ifrån sig

Jimmy Liljebäck som är operativ chef vid Polismyndigheten i Jönköpings län menar att de drygt 40 närpoliserna som finns i länet får tid att ägna sig åt att vara just detta. Men han poängterar att polisrollen är bredare än så.

– Det ligger i grunduppdraget att åka på ärenden när allmänheten ringer och ta hand om personer som vi har frihetsberövat men också jobba med brottsförebyggande åtgärder, säger Jimmy Liljebäck.

Samtidigt medger Jimmy Liljebäck att det finns en handfull tjänster som behöver tillsättas men att det trots detta finns tillräckligt med poliser i länet:

Vi har ju den bemanning utifrån den ekonomin vi har.

Finns det tillräckligt, då?

– Som det ser ut nu har vi tillräckligt men det finns ju alltid ett önskemål om att få ytterligare, säger Jimmy Liljebäck.

KOMMENTERA: Ser du tillräckligt med poliser ute i ditt område?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".