Vården av unga med problem knäcker ekonomin i Eksjö där Lennart Bogren (C) är kommunalråd. Arkivbild: Sveriges Radio
politiker slår larm

Vård av unga knäcker kommunens kassa

Bogren (C): ”Ungdomar i utanförskap medför kostnader”
1:31 min

Kostnaderna för barn och unga som vårdas på institution, är så höga numera att det kan stjälpa en hel kommuns ekonomi. Det menar kommunalrådet Lennart Bogren i Eksjö som ni kräver att staten ska ta ett större ansvar.

Att vårda ett barn eller en ung person på institution, kostar väldigt mycket pengar, mellan en och tre miljoner kronor per person enligt Lennart Bogren (C). Då räcker det med några få personer som behöver vården, för att budgeten skall spräckas med bred marginal.

Det är det som hänt i Eksjö. Budgeten för individ- och familjeomsorgen har överskridits med 100 procent under året. Orsaken är att det flyttat in en handfull barn och ungdomar med stora behov. I pengar handlar det om 14 miljoner kronor extra som socialförvaltningen tvingats betala.

För en liten kommun kan det här få orimliga konsekvenser och påverka alla kommunal verksamhet, och tvinga fram besparingar, avgiftshöjningar eller skattehöjningar, menar Lennart Bogren. Därför vill han att staten hjälper till och betalar för vården.

- Vi ska ta vårt ansvar men det borde jämnas ut genom att staten går in. Vi borde ha ett system som i Lagen om stöd och service, LSS, där kommunerna betalar upp till en viss nivå.

- Det skulle underlätta för oss inom kommunerna att kunna erbjuda folk den välfärd som dom har rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".