Thony Kankare, rektor på Stadsgårdsskolan i Jönköping. Arkivbild/Sveriges Radio
Råslätt

Chock på skola efter knivattack

1:51 min

En elev vid Stadsgårdsskolan i Jönköping har stängts av från skolan efter att ha attackerat en annan elev på skolan med kniv.

Det var i onsdags förra veckan som eleven gjorde ett oprovocerat utfall med en fruktkniv i handen.
– Med ett blad som är ungefär 5-6 centimeter långt, berättar rektor Thony Kankare.

Personal kunde stoppa eleven med kniven och den attackerade eleven klarade sig med en rispa i halsen.
– Vi reagerade väldigt snabbt och jag måste säga att jag känner mig väldigt trygg som rektor på skolan här, för här agerade väldigt många vuxna direkt när detta inträffade och avstyrde de mest dramatiska händelserna.

Men både elever och personal chockades efter händelsen och dagen efter samlade rektor Thony Kankare eleverna på skolan för att informera om vad som hänt, för att undvika ryktesspridning. Alla vårdnadshavare har också blivit uppringda och har fått information om vad som hänt.

Jag är imponerad av hur all personal agerat i detta, säger Thony Kankare till P4 Jönköping.

Det finns omständigheter till den attackerande elevens agerande men skolan kan inte gå in på vad det är, säger han.

– Det finns ingen konflikt mellan de här båda eleverna, det kan jag i alla fall säga.

Händelsen är polisanmäld och eleven är fortfarande avstängd, med det pågår samtal mellan vårdnadshavarna och skolan om hur man ska agera framöver. Även om det slutade väl den här gången, kunde det gått riktigt illa.
– Ja, det kunde det, och det är ett väldigt obehagligt scenario, men vi försöker att hålla oss därifrån, att älta för mycket vad som skulle kunnat ha hänt, utan nöjer oss med att konstatera att vi agerat väldigt snabbt och att det ha blivit så bra som möjligt för de som är inblandade, säger Thony Kankare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista