Hans-Åke Antonsson, fritidschef, Greger Andersson, sportchef JIK, Birgit Sievers (MP), kommunalråd och Helena Nordström, marknadschef Desination Jönköping. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Innebandy

JIK får 200 000 och blir ambassadörer

2:16 min

Kommunen har beslutat att sponsra Jönköpings Innebandyklubb med 200 000 kronor. I gengäld ska spelarna vara med och marknadsföra Jönköping.

200 000 i sponsring, det satsar nu Jönköpings kommun på innebandyklubben JIK. Sponsringen är ett försök att etablera ett elitstöd från kommunen.
– Det är ett jätteviktigt steg, säger Greger Andersson, sportchef i Jönköpings Innebandyklubb.

Han framhåller att klubben konkurrerar med andra städer och lag i Sverige och att de har liknande modeller.
– Inte så utvecklade och specificerade som den här, men för att kunna konkurrera bland Sveriges elit så behöver vi hjälp från stan och kommunen, att de står bakom oss.

Ja, Jönköpings kommun gör nu ett försök att etablera ett elitstöd till idrottsklubbar. De 200 000 kronor som Jönköpings Innebandyklubb år från kommunen är för 2013.

Kommunens ambition har varit att komma bort ifrån det vanliga reklamskyltssponsringen och man har därför tagit fram en egen modell för stödet där JIK ses som ambassadörer för Jönköpings kommun. Spelarna förväntas hjälpa till med marknadsföringsarbetet av Jönköping som ambassadörer för Jönköping.

Stödet förmedlas genom det kommunala bolaget Destination Jönköping, där Helena Nordström är marknadschef.

Det här blir ett försök att jobba tillsammans för gemensamma målsättningar.

Kraven för att få stödet har varit att man har dam och herrlag i någon av de högsta serierna, att man har ett bra mångfaldsarbete och att det finns ett brett allmänintresse för sporten och det menar man att JIK lever upp till.

– JIK har många fördelar, både herr- och damlag i högsta serien, de ordnar cuper, de har "innebandy för alla", man får låna klubbor, man behöver inte ha någon egen klubba, man kan ha funktionsnedsättning och ändå spela och så vidare, säger Birgit Sievers (MP) kommunalråd.

Hur ser du på att det här kanske kan leda till missunsamhet och bitterhet hos andra klubbar?
– Vi har plockat fram kriterier för vad man ska uppfylla som klubb, och så gör vi det här som försök under nästa år, och faller det väl ut, så vill ju vi att fler klubbar ska vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista