Stefan Rydberg, mångårig mässbyggare på Elmia är orolig för framtiden. Foto:Elin Ericsson/Sveriges Radio
Jönköping

Bakslag för uppsagda Elmia-snickare

1:31 min

I dag tog tvisten mellan det kommunägda mässbolaget Elmia och sex uppsagda snickare en ny vändning. Arbetsdomstolen godkände uppsägningen tillfälligt i väntan på det slutgiltiga beslutet. Det innebär att från och med nu får snickarna inte någon lön.

– Det var väl ganska väntat. Domstolen brukar ju gå på arbetsgivaren. Men det här är inget som är avgjort på långa vägar, säger Stefan Rydholm, som är en av de uppsagda snickarna.

Det var i februari som Stefan Rydberg och hans snickarkollegor sades upp med hänvisning till arbetsbrist. Något som väckte ont blod eftersom de ansåg att Elmia själva hade skapat arbetsbristen med syftet att göra sig av med personalen och lägga ut jobben på entreprenad. Facket kopplades in och tvisten var ett faktum.

Uppsägningarna överklagades till Arbetsdomstolen och i väntan på att AD ska fatta sitt beslut har Elmia, enligt lag, tvingats betala ut lön till snickarna.

Men nu kommer då alltså beskedet att i väntan på beslut blir snickarna uppsagda från Elmia och mässbolaget behöver inte betala ut någon lön. 
–  Det är tråkigt när man har lojala medarbetare som måste lämna på grund av arbetsbrist. Det är det enda jag kan säga i den här saken, säger Linda Von Essen Sylvén, informationschef på Elmia.

Dock är inte det intermistiska förordnandet ett slutgiltigt besked. Så frågan återstår huruvida Arbetsdomstolen i slutändan kommer gå på snickarnas eller Elmias linje.

– Arbetsdomstolen har gett sitt beslut och har förordnat i det här ärendet. Något mer än så kan vi inte säga eller kommentera i det här läget och det är det vi följer i dag, säger Linda von Essen Sylvén.

Men Stefan Rydholm visar självförtroende:
– Jag tror vi vinner det här. Ska man följa lagar och paragrafer ska det inte vara någon tvekan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista